10 tips om je aan je goede voornemens te houden

Minder drinken, gezonder eten, meer bewegen… Veel mensen hebben goede voornemens aan het begin van een jaar. Goede voornemens maken is niet zo heel lastig. Je eraan houden blijkt lastiger. Daarom helpen wij je met 10 slimme tips.

Met onze tips voor goede voornemens sla je dit jaar een hole in one met je plannen!

 

Schrijf het op & maak het concreet

Met de eerste twee tips kun je gelijk aan de slag. Of je nu één doel hebt of meerdere, je doet er goed aan om te gaan schrijven. Bepaal je hoofddoel(en) en maak hier subdoelen bij. Als je van plan bent om meer te gaan sporten, maak je dit concreet. Een voorbeeld: vanaf mei 2017 sport ik elke maandag, woensdag en zaterdag. Vervolgens maak je je subdoelen. Bij dit voorbeeld zou dat kunnen zijn: eind januari heb ik één of twee sporten gevonden die ik wil beoefenen. Eind februari sport ik in elk geval elke woensdag. Eind maart sport ik elke woensdag en zaterdag.

Door dit op te schrijven en te concretiseren, maak je het behouden van je goede voornemen al een stuk tastbaarder en daarmee realisticher.

 

Vind je valkuilen & maak plannen

Op het moment dat je weet wat je grootste valkuilen zijn, kun je je ertegen wapenen. Snack je altijd te veel als je voor de tv zit? Maak dan na het eten eens een avondwandeling. Je (lekkere) trek neemt dan al af. Wil je minder gaan drinken, maar lukt het je niet dat wijntje bij het avondeten te laten staan? Vind een goed alternatief en/of neem je voor om het bij enkele wijntjes per week te houden. Kortom: stel vast wanneer, waar en waarom het tot nu toe mis ging, en zorg voor een kant en klaar plan om te voorkomen dat dit vaker gebeurt.

 

Houd het realistisch & beloon jezelf

Binnen een half jaar het lichaam van een bodybuilder hebben is niet heel realistisch. Kijk daarom kritisch naar je doelen. Bij de eerste twee tips stond al dat je het beste subdoelen kunt vastleggen. Met behulp van die subdoelen werk je naar je realistische einddoel. Om jezelf daarvoor extra gemotiveerd te houden, kun je jezelf belonen als je een subdoel hebt behaald. Ben je bijvoorbeeld een maand lang elke woensdag gaan sporten, trakteer jezelf dan op een avondje bioscoop of een nieuw hardloopshirt.

 

Een goed begin & slim advies

Een goed begin is het halve werk. Als je meer wilt bewegen of gezonder wilt eten, zorg dan dat je je voorbereidt. Beginnen met hardlopen doe je bijvoorbeeld in de juiste sportkleding en met goede hardloopschoenen. Wil je gezonder gaan eten, lees je dan in over gezonde voeding. Jezelf goed laten informeren moet eigenlijk de eerste stap (of het eerste subdoel) zijn.

 

Blijf genieten & houd vol

De laatste twee tips: blijf genieten en houd vol. Het eerste betekent dat je niet door moet slaan. Als het een keer niet precies lukt zoals je hebt bedacht, zorg dan dat je alsnog positief blijft. Houd je vervolgens gewoon aan je plan/(sub)doelen. Een voorbeeld: als je toch een keer fastfood hebt gehaald en je slaat het sporten over, denk dan niet gelijk dat het je toch niet lukt. Met die insteek val je terug in oud gedrag. Pak in plaats daarvan het sporten of gezonder eten gelijk weer op. Over tien jaar kijk je terug en denk je: ‘Die ene dag maakte niets uit, ik heb het toch maar gedaan’. Daar doe je het voor!

 

Wij wensen je heel veel succes met je goede voornemens en zien je graag in onze sportshop.