Tips voor sporten met warm weer

Sporten bij hoge temperaturen wordt vooral actueel in de zomer. Je doet er goed aan om extra water te drinken en de intensiteit van je sport te verlagen. Maar: wat doet sporten bij hoge temperaturen met je lijf? En wat doet het met je sportprestaties? Hoe kun je überhaupt blijven sporten bij hoge temperaturen?

 

Sportprestaties bij hoge temperaturen

Sport je kort en intensief, bijvoorbeeld met een sprint? Dan heeft een hoge temperatuur geen invloed op je prestatie, zo blijkt uit onderzoek. Het lichaam kan zichzelf voldoende koelen. Wel zal je hartslag hoger zijn. Dit betekent dat een langdurige inspanning wél negatief zal worden beïnvloed door de hoge temperaturen.

 

Onderzoek naar sporten met warm weer

Het onderzoek voor invloed van hitte op sportprestaties werd uitgevoerd op elf jonge sporters (dus geen grootschalig onderzoek!). Zij deden drie keer een herhaalde sprimttest. In veertig minuten sprintten zij twintig keer, met na elke sprint een korte pauze. De luchtvochtigheid was eerst 48% bij 21 ºC, daarna 78% bij 34ºC, en tot slot 33% bij 40 ºC.

De warmte en luchtvochtigheid waren niet van invloed op het piek- en vervalvermogen. Bij de laatste vijf sprints steeg bij de lage temperatuur en luchtvochtigheid de kerntemperatuur bij de sporters – tot een halve graad. Tussen de twee warme condities was geen verschil in kerntemperatuur gemeten. De hartslag lag 15 tot 20 slagen hoger bij hitte en hoge luchtvochtigheid.

 

Lees hier het complete artikel met 3 gouden tips voor sporten met warm weer >>>