Compressiesokken: nuttig of niet?

Update zomer 2018: sportwereldxl heeft de beste compressiesokken in haar assortiment! Waar vroeger de compressiesok vooral functioneel was, heeft het uiterlijk van de sok een make-over gekregen. De belangrijkste vraag: zijn compressiesokken nuttig?

sokken

De topmerken compressiesokken van Sportwereld Heiloo

Sportwereld Heiloo levert compressiesokken voor dames en voor heren van de bekende merken CEP en McDavid. De meest recente collecties sportcompressiesokken vindt je via:

Compressiesokken en compressiekousen

Je hebt in de categorie compressiesokken de sok en de kous. Logischerwijs is de eerste lager dan de tweede, die soms helemaal op te hijsen is tot net onder je knie. Ook heb je ’tubes’, die lijken op een scheenbeschermer (dus zonder sok, maar wel met compressie).

Het nut van de compressiesok

De functie van de sokken is tweeledig. In de eerste instantie gebruik je de sokken als ondersteuning bij het sporten. Met name bij het hardlopen wordt dit steeds populairder. Ook voor hockey, voetbal, en elke sport waar je korte of lange stukken moet rennen of staan, is de compressiesok handig. Buiten dat je de sok tijdens het sporten kunt dragen, zou deze ook helpen bij het herstel.

Hoe werkt het precies?

Compressiekousen hebben een strakke pasvorm. Dit zorgt voor minder beweeglijkheid van de kuitspieren en daarmee het verminderen van de trekkrachten van de pezen aan het botvlies van het scheenbeen. Een tweede werking is de afnemende druk die ervoor zorgt dat het bloed in het onderbeen sneller richting het hard wordt geduwd.

Medische functie

Als je veel vliegt en/of veel vocht vasthoudt, zou je de compressiekousen en -sokken kunnen gebruiken. Verder zouden ze helpen bij trombose. Op lange vluchten kunnen ze helpen vochtophoping (ook wel oedeem genoemd) tegen te gaan.

Een stukje geschiedenis

Al in 2000 werden er renners gespot met compressiesokken. Ruim tien jaar geleden, in 2006, begonnen steeds meer hardlopers de sokken en kousen te dragen. Intussen zijn de sokken populairder en daarom ook verkrijgbaar in verschillende kleuren, en soms met verschillende patronen erop.